» » فاجعه در برگزاری نمایشگاه های گروهی
تبلیغات
فاجعه در برگزاری نمایشگاه های گروهی
جمعه 10 شهریورماه هتل اسپیناس پالاس میزبان برگزاری نمایشگاه نقاشی بود که در نهایت به دلیل تقلبی بودنِ گواهی‌نامه‌هایی که به شرکت کنندگان داده شده بود، به درگیری کشیده شد.
به گزارش«نقطه الف»، غروب جمعه 10 شهریور 1402، حدود 500 هنرجو و هنرمند از نقاط مختلف تهران و ایران خود را به شمال غربی تهران رساندند تا شاهد برگزاری نمایشگاهِ آثارشان در سالن امیران هتل اسپیناس پالاس باشند.

طبق برنامه قرار بود نمایشگاه از ساعت 17 آغاز و تا ساعت 23 ادامه داشته باشد. اما وقتی ساعت به 20 و 30 دقیقه نزدیک می‌شد؛ تنش‌ها و درگیری‌ها آنقدر بالا گرفته بود که حراستِ هتل به ماجرا ورود و نمایشگاه را تعطیل می‌کند.

مسئولیت برگزاری این نمایشگاه را دختری به نام آیلار شجاعی یکتا برعهده داشت. او از هنرمندان و هنرجویان نقاشی خواسته بود تا آثار خود را برای برگزاری این نمایشگاه در هتل اسپیناس پالاس به دست او برسانند. محل تحویل آثار هم آموزشگاهی در گرمدره بود. حدود 500 هنرمند به این نمایشگاه اثر فرستادند که برخی از آنها بیشتر از یک اثر داشتند و در مجموع قرار بود 600 اثر در نمایشگاه حضور داشته باشد.

روایت است که آیلار یکتا از شرکت‌کنندگان ارقام متفاوتی را گرفته است، ارقامی بینِ یک میلیون تومان تا 2 میلیون و 500 هزار تومان.

البته این تمام ماجرا نیست. آیلار یکتا که بیست ساله است، قرار بوده به هر شرکت کننده در نمایشگاه یک گوهی‌نامه(سرتیفیکیت) معتبر بدهد که مورد تایید دو کمپانیِ آلمانی و ترکیه‌ای باشد.

دیروز جمعه وقتی بیش از هزار نفر به دیدنِ نمایشگاه آمده بودند، ناگهان با صحنه‌هایی عجیب مواجه شدند؛ برخی از آثار نقاشی گم شده بود، برخی آثار آسیب دیده بود و برخی هم کفِ زمین افتاده و زیر پا له شده بود.

فضا برای برگزاری چنین نمایشگاهی با حضور این تعداد مهمان، اصلا مناسب نبود. تهویه به شدت نامطبوع و هیچ خبری هم از پذیرایی نبود.

نه هتل پاسخگو بود نه کسی از طرف خانم یکتا

یکی از شرکت‌کنندگان در این نمایشگاه می‌گوید: «امروز 10 شهریور هتل اسپیناس پالاس؛ ما برای نمایشگاه آثار نقاشی آمده بودیم. وقتی طرح‌ها و آثار را دیدیم که آسیب دیده، کسی پاسخگو نبود. نه هتل پاسخگو بود نه کسی از طرف خانم آیلار یکتا.

من دو اثر در این نمایشگاه داشتم که برای اثر اول یک میلیون و سیصدهزار تومان به خانم آیلار دادم و برای دومی یک میلیون تومان پرداخت کردم. وقتی اینجا آمدیم برخی از تابلوها گُم شده بود و برخی هم سرجای خودش نبود. اطلاعات بسیاری از ما گرفته بودند و قرار بود این اطلاعات روی کارت ورودی ما ثبت شود و همچنین به عنوان مشخصات صاحب اثر، در کنار هر تابلو قرار بگیرد. وقتی اعتراض کردیم، چند نفر آمدند و یکتا را سوار ماشین کردند و بردند. معلوم نبود این افراد پلیس بودند یا چه کسی؟»

گواهی‌نامه‌های جعلی نمایشگاه را به هم زد


این نمایشگاه با تمام بی‌نظمی‌هایش در حال برگزاری بود، تا اینکه زمانِ اهدای گواهی‌نامه‌ها می‌رسد. گواهی‌نامه‌هایی که قرار بود مورد تایید دو کمپانی معتبر از آلمان در ترکیه باشند. گواهی‌نامه‌ها یکی یکی پخش شد؛ تا اینکه در آن میان یکی از شرکت‌کنندگان فریاد زد، این که قلابیه!!!

آیلار یکتا فراموش کرده بود که شرکت کنندگانِ در این نمایشگاه، دسترسی به اینترنت دارند و می‌توانند کیوآرکدهای رویِ گواهی‌نامه‌ها را با گوشی بخوانند و سری به سایت مورد نظر بزنند و سریالِ ثبت شده روی گواهی‌نامه را راستی‌آزمایی کنند.
پس از قلابی بودن یکی از گواهی‌نامه‌ها، همه کنجکاو شدند که آیا گواهی‌نامه آنها هم قلابی است یا خیر. و این آغاز یک تنش و درگیریِ بزرگ بود.

وقتی شرکت کنندگان یکی یکی فهمیدند که گواهی‌نامه‌هایی که در دست دارند قلابی است، شروع به اعتراض و حتی گریه و زاری کردند. آنها هزینه و وقت بسیاری را را صرف کرده بودند. از همه مهمتر اینکه خانواده‌های بسیاری همراه با بچه‌هایشان آمده بودند تا شاهد نمایش آثار فرزندان‌شان باشند. خانواده‌ها اما سرخورده و فرزندان به شدت مضطرب از اوضاع...
گواهی‌نامه یا همان سرتیفیکیتی که شرکت‌کنندگان در نمایشگاه می‌گویند تقلبی است.
 آنها با اسکن کردنِ کیوآرکدِ روی این گواهی‌نامه و رفتن روی سایتِ مورد نظر و وارد کردنِ سریال، متوجه تقلبی بودنِ این گواهی‌نامه شده‌اند.

او سر ما را کلاه گذاشت

یکی از شرکت کنندگان در این نمایشگاه می‌گوید: من دانشجو هستم و 20 سال دارم. آیلار یکتا هم دانشجوی نقاشی بود. از آدم‌های مختلف قیمت‌های مختلفی برای نمایشگاه گرفته است. از همه مهمتر اینکه خانم یکتا مدعی بود که سرتیفیکیتی(گواهی‌نامه) که به ما می‌دهد، از کمپانی آلمانی و ترکیه‌ای اعتبار دارد. اما وقتی کیو آر کد را اسکن کردیم، دیدیم که همه چیز قلابی است.

وقتی اعتراض کردیم، هتل با ایشان دست به یکی کرد و او را به سرعت از آنجا بردند. ما اکنون دستمان به جایی بند نیست. این خانم سر ما کلاه گذاشته است.

شرکت کنندگان به همراه خانواده‌هایشان در هتل اسپیناس پالاس سرگردان بودند. آنها در گرمای سالن کلافه شده بودند. برخی از شرکت کنندگان دنبال آثارشان می‌گشتند؛ آثاری که گُم شده بودند. حال در چنین اوضاعی، تصور کنید وقتی مشخص می‌شود که گواهی‌نامه‌ها هم قلابی است؛ چه بر سرِ شرکت کنندگان و خانواده‌هایشان می‌آید.

شرکت کنندگانی که دختر بودند، خیلی زود اشک‌شان درآمد و فضای نمایشگاه پر از تنش و زاری و عصبانیت شده بود.

آنها ادعاهای بزرگی داشتند اما...

یکی دیگر از شرکت کنندگان در این نمایشگاه می‌گوید: «ما برای شرکت در نمایشگاهی ثبت نام کردیم که برگزار کننده آن خانم آیلار یکتا بود. ما دو ماه است که درگیر برگزاری این نمایشگاه هستیم. اما وقتی اینجا آمدیم، هیچ چیز سرجایش نبود. این در حالی بود که خانم آیلار ادعا داشت که همه چیز حساب‌شده و با دقت و برنامه‌ریزی پیش می‌رود. اما هیچ کدام از اینها نبود. تابلوها پاره شده بود.

هنرجویان و هنرمندان بسیاری از شهرستان‌ها خودشان را به این نمایشگاه رسانده بودند، اما با صحنه‌ای مواجه شدند که در آن یا تابلوهایشان پاره شده بود یا زیر پا له شده بود یا حتی برخی از تابلوها گم شده بود. در پایان هم با بی‌نظمیِ تمام گواهی‌نامه‌ها را دادند، گواهی‌نامه‌هایی که که فهمیدیم قلابی هستند. آیلار یکتا قایم شد و فرار کرد.

امشب دختر بیست ساله حدود یک میلیارد کلاهبرداری کرد و پا به فرار گذاشت. در آخر هم گفتند که نیروی انتظامی او را برده است اما ما دیدیم که با خودروی شخصی او را بردند و معلوم نیست که آن ماموران مامور انتظامی بودند یا خیر.»

این نمایشگاه که به ادعای آیلار یکتا قرار بود بزرگترین نمایشگاه ایران باشد، به فاجعه‌بار ترین نمایشگاه هنری این چند سال اخیر تبدیل شد. نمایشگاهی که اتفاقاتش وجهه‌ی اسپیناس پالاس را هم به شدت به خطر انداخته است.

در ابتدای این برنامه مجری، تعریف و تمجیدهای زیادی از برگزار کننده این رویداد کرد. جالب آنکه در ابتدای همین برنامه، آیلار یکتا برای نمایشگاهی تبلیغ می‌کرد که قرار است در آبان سال جاری در استانبول برگزار کند. حالا معلوم نیست که برای آن نمایشگاه چه میزان پول از شرکت کنندگان طلب خواهد کرد.

به هر روی نمایشگاه دیشب ممکن بود، آبستن اتفاقات بسیار دلخراش‌تری باشد.

توضیح: خبرنگار تسنیم برای شنیدن توضیحات مسئولان هتل اسپیناس پالاس با این مجموعه تماس گرفت؛ اما در نهایت آنها توضیحی برای برنامه دیشب و جزئیاتش ارائه نکردند. همچنین پیگیری‌های خبرنگار تسنیم برای شنیدن توضیحات مسئولان مرکز هنرهای تجسمی وزارت ارشاد هم به جایی نرسید.

منبع: تسنیم




   
آثار هنرمندان
خوشنویسی و نقاشیخط
نقاشی
تذهیب و نگار گری
سایر هنرها
نقد هنری
پژوهش
مصاحبه
مشاهیر هنری
نمایشگاه هنرهای قرآنی الرحمن
افتتاحیه نمایشگاه هنرهای تجسمی نور
فیلم افتتاحیه نمایشگاه ماه تمام
تیزر جشنواره ملی کتابت قرآن کریم
افتتاح نمایشگاه هنرهای قرآنی قلم
نمایشگاه نقاشیخط هنرجویان ليلا فاطمی در گالری نقش خانه
گزارش تصویری نمایشگاه خوشنویسی و نقاشیخط زینت دهر در موزه رضا عباسی
نمایشگاه هنرهای قرآنی الرحمن