» » مصاحبه با استاد داود نیکنام به بهانه برگزاری جشنواره قداست قلم
تبلیغات
مصاحبه با استاد داود نیکنام به بهانه برگزاری جشنواره قداست قلم
دبیر نخستین جشنواره خوشنویسی و نقاشیخط قداست قلم گزارشی از این جشنواره را در مصاحبه با نقطه الف اعلام کرد.

در سال جاری انجمن خوشنویسی سازمان بسیج هنرمندان کشور در حال برگزاری نخستین جشنواره درون سازمانی قداست قلم می باشد که به مراحل پایانی خود رسیده است.

به همین بهانه مصاحبه ای داشتیم با استاد داوود نیکنام رئیس انجمن خوشنویسی سازمان بسیج هنرمندان کشور و دبیر این انجمن.


اگر به عنوان شروع این گفت و گو صحبتی دارید بفرمائید:

هنر یکی از اسرار آمیز ترین جلوه های روح انسانی است و انسان در این مسیر از وجود مادی و فیزیکی فراتر می رود و گام در جهان معنی می گذارد، و در این جهان به کشف و مکاشفه برای یافتن حقیقت سرشت انسان، خود را ملکوتی و ماورایی می کند. هنر ساختن و پرداختن است که مبتنی بر هدفی اجرا می گردد و همه اش حکایت از مفاهیم با ارزش دارد در این رهگذر هنرمندان که تاثیر گذارترین افراد جامعه هستند مسئولیت خطیر و بسی حساس را بر دوش دارند و با زبان هنر که رساترین و بلیغترین است، عالیترین مفاهیم اسلامی و انسانی را در بهترین شکل ممکن تبلیغ می نمایند، و در میان عرصه های گوناگون هنر اسلامی خوشنویسی یکی از والاترین هنرها است که در گسترش کلام وحی الهی پا به عرصه هستی نهاده و دامنه نفوذ و موج حضور آن سرتاسر جهان اسلام را در بر گرفته است و تعالی این هنر مقدس رابطه ای مستقیم با طهارت روح ، تهذیب نفس ، انظباط ذهن و قدرت دست هنرمند دارد و تاثیر شگفت و جادویی به روح مخاطب می گذارد.

 

هدف از برگزاری این جشنواره چه بود؟

اهدافی که در نظر داشتیم برای این جشنواره به صورت خلاصه 6 هدف کلی بوده و آنها نمایش جزئی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در تربیت هنرمندان متعهد و بسیجی، شناساندن ظرفیتهای فراموش شده ی هنر ایرانی اسلامی در بین هنرمندان متعهد کشور، ارج نهادن و ترویج فعایتهای فرهنگی، هنری و مذهبی هنرمندان ارزشی کشور، ایجاد زمینه ی مناسب برای جذب جوانان و نوجوانان علاقه مند به هنر خوشنویسی در برنامه های بسیج هنرمندان کشور، شناسایی استعدادهای درخشان هنرمندان بسیجی در هنر قدسی خوشنویسی، فعال نمودن کانون ها و گروه های هنری و ایجاد انگیزه ی لازم برای رشد، تقویت و تعالی خوشنویسی هنرمندان بسیجی می باشند.

 

چرا این جشنواره به شیوه درون سازمانی برگزار شد و فراخوان عمومی منتشر نشد؟

امسال اولین جشنواره قداست قلم است و هدف اصلی شناسایی ظرفیت های هنرمندان بسیجی و ارتباط گیری با این هنرمندان است.

قصد داریم در سالهای آینده یک بخش آزاد نیز به این جشنواره اضافه کرده تا سایر هنرمندان خوشنویسی کشورمان نیز در آن شرکت کنند و ظرفیت جشنواده بالا برود.
مجددا تاکید می کنم ما در هیچ فضای مجازی فراخوان نزده ایم و جشنواره درون سازمانی است.


با توجه به اینکه جامعه هدف جشنواره هنرمندان بسیجی هستند این جشنواره با چه موضوعاتی برگزار شد؟

در این جشنواره ما موضوعات مختلفی را برای استانها مطرح کرده بودیم که هنرمندان بسیجی دستشان باز باشد و در هر موضوعی بتوانند آیه، روایت، حدیث، شعری یا جمله ای را استفاده کنند که برخی از این موضوعات سبک زندگی ایرانی و اسلامی، مقاومت فعال و عدم سازش با استکبار، عزت و اقتدارملی، ارزشها وآرمانهای انقلاب اسلامی، مهدویت و فرهنگ انتظار، عفاف و حجاب، وصیت نامه حضرت امام خمینی(ره)، هنر و هنرمند از دیدگاه مقام معظم رهبری(مدظله العالی)، فرهنگ عاشورا، ولایت و ولایت مداری، بسیج شجره طیبه انقلاب، خودسازی، جامعه سازی و تمدن نوین اسلامی می باشند.


برخی در مورد میزان جوایز شبهاتی مطرح کردند، توضیح می فرمایید چرا جوایز را مثل جشنواره های مرسوم در نظر نگرفتید؟

هدف ما از نوع تقسیم جوایز بیشتر تشویق کردن همه هنرمندان شرکت کننده بوده است. در سایر جشنواره ها میزان جوایز را بیشتر در نظر می گیرند و این پول را به افراد کمتری که برگزیدگان باشند می دهند، اما ما در اینجا به جهت ایجاد انگیزه بین هنرمندان این پول را بین همه شرکت کنندگان تقسیم کرده و برای افراد برگزیده جایزه هم در نظر گرفته ایم که در مراسمی از همه این عزیزان که در حدود 45 نفر هستند تقدیر به عمل خواهد آمد.
مجدد تاکید می کنم دیدگاه ما مثل مابقی جشنواره های معمول کشورمان نیست و هدف ما ایجاد انگیزه در بین همه خوشنویسان در سطوح مختلف می باشد.


در مجموع چند اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال و چند اثر به عنوان برگزیده اعلام شد؟ 

جمعاُ تعداد آثار ارسالی از ۲۷ استان۲۵۶ اثر بوده که سهم هنرمندان کانون ها ۱۷۹ اثر و تعداد آثار ارسالی از شوراهای استانی ۷۷ اثر در رشته های نستعلیق، شکسته نستعلیق، نسخ، ثلث و نقاشی خط می باشد.

از بین این ۱۷۹ اثر ارسالی از هنرمندان کانون ها ۲۹ نفر برگزیده و از تعداد آثار ارسالی اعضا شوراهای استانی ۱۴ نفر برگزیده داشته ایم.


 کیفیت آثار ارسالی بسیجیان در چه سطحی هستند و آیا پدیده جوانی در این جشنواره وجود داشت؟

خداوند متعال را شاکریم که کیفیت آثار ارسالی بسیار خوب بوده است و ان شاءالله اگر فرصتی باشد نمایشگاهی از آثار برگزیده برپا می گردد  تا همه علاقه مندان با عیار کار خوشنویسان بسیجی آشنا شده و یا این مجموعه آثار به شکل کتاب درآیند که در تاریخ هنر خوشنویسی سازمان بسیج هنرمندان به یادگار بماند.

به نظر بنده که بیش از 30  سال از عمر خود را در عالم هنر سپری کرده ام تعدادی از این افراد در صورت مداومت و تلاش صحیح در سال های آینده جزء نخبگان فرهنگی هنری ملی ما خواهند بود و با افتخار خواهند درخشید و این مایه بسی خوشحالی است که ما چنین هنرمندانی را دارا هستیم .
البته شایان ذکر است چون این جشنواره اولین جشنواره است که در زمینه خوشنویسی در سازمان بسیج هنرمندان به صورت مستقل برگزار می شود از تمام پتانسیل هنرمندان بسیجی کشورمان استفاده نشد و ان شاءالله بتوانیم در جشنواره های بعدی با مدیریت خودمان از ظرفیت بیشتر هنرمندان بسیجی استفاده کنیم و جشنواره ای با کیفیت بالاتر را شاهد باشیم.


به عنوان صحبت پایانی اگر نکته ای دارید بفرمائید:

تشکر می کنم از همه عزیزانی که پشتیبان ما بودند و دو بیت شعر را به عنوان کلام آخر خدمتتان عرض می کنم

در فضیلت از این ندانم بیش
که خدا در کتاب عرشی خویش
به دوات و قلم خورد سوگند
آفرین بر چنین مقام بلند

موفق و سربلند باشید.

یاعلی





    
آثار هنرمندان
خوشنویسی و نقاشیخط
نقاشی
تذهیب و نگار گری
سایر هنرها
نقد هنری
پژوهش
مصاحبه
مشاهیر هنری
نمایشگاه هنرهای قرآنی الرحمن
افتتاحیه نمایشگاه هنرهای تجسمی نور
فیلم افتتاحیه نمایشگاه ماه تمام
تیزر جشنواره ملی کتابت قرآن کریم
افتتاح نمایشگاه هنرهای قرآنی قلم
نمایشگاه نقاشیخط هنرجویان ليلا فاطمی در گالری نقش خانه
گزارش تصویری نمایشگاه خوشنویسی و نقاشیخط زینت دهر در موزه رضا عباسی
نمایشگاه هنرهای قرآنی الرحمن